Egzamin zawodowy A.61 - październik 2016 - arkusz i klucz odpowiedzi

piątek, października 07, 2016

EGZAMIN ZAWODOWY - TECHNIK USŁUG KOSMETYCZNYCH
KWALIFIKACJA A. 61
Wykonywanie zabiegów kosmetycznych twarzy
PAŹDZIERNIK 2016




1. Metodę wałeczkową stosuje się do diagnozy
a) grubości skóry
b) nawilżenia skóry
c) wrażliwości skóry
d) natłuszczenia skóry

2. Wskaż zgodną z metodyką technikę wykonania zabiegu depilacji wąsików
a) talkowanie, aplikacja serum opóźniającego porost włosków, nałożenie wosku, zerwanie paska
b) nałożenie serum opóźniającego porost włosków, talkowanie, nałożenie wosku, zerwanie paska
c) talkowanie, nałożenie wosku, zerwanie paska, aplikacja serum opóźniającego porost włosków,
d) nałożenie serum opóźniającego porost włosków, nałożenie wosku, zerwanie paska, talkowanie

3. Dermografizm czerwony jest charakterystyczny dla skóry
a) tłustej
b) atopowej
c) alergicznej
d) nadwrażliwej

4. Przeciwwskazaniem do wykonania zabiegu mikrodermabrazji kordunowej jest
a) łojotok
b) łuszczyca
c) trądzik zaskórkowy
d) rogowacenie okołomieszkowe

5. Klientce z cerą tłustą przed wykonaniem serii zabiegów z 35% kwasem glikolowym należy zalecić stosowanie w domu
a) peelingów gommage
b) kremów z retinolem
c) kremów z AHA
d) żeli z TCA

6. Przeciwwskazaniem do wykonania zabiegu z z zastosowaniem maski termicznej jest trądzik
a) pospolity
b) różowaty
c) młodzieńczy
d) zaskórnikowy

7. Głowicę kawitacyjną po przeprowadzonym zabiegu należy
a) umyć pod bieżącą wodą z mydłem i wysterylizować w myjce utradźwiękowej
b) umyć pod bieżącą wodą i zdezynfekować płynem do dezynfekcji narzędzi
c) przetrzeć wacikiem nasączonym w płynie do dezynfekcji narzędzi
d) zanurzyć w płynie do dezynfekcji narzędzi

8. Przed zabiegiem manualnego oczyszczania twarzy kosmetyczka powinna kolejno
a) założyć rękawiczki jednorazowe i umyć dłonie w rękawiczkach wodą z mydłem antybakteryjnym
b) umyć dłonie wodą z mydłem, zdezynfekować je i założyć rękawiczki jednorazowe
c) zdezynfekować dłonie, umyć je ciepłą wodą i ponownie zdezynfekować
d) umyć dłonie wodą i założyć rękawiczki jednorazowe

9. W zabiegu pielęgnacyjnym przy naświetlaniu lampą infra rouge, oczy klientki należy zabezpieczyć
a) mokrymi płatkami kosmetycznymi
b) suchymi płatkami kosmetycznymi
c) okularami ochronnymi
d) jałowymi gazikami

10. Łyżeczkę Unny po zabiegu oczyszczania okolic uszu należy kolejno
a) zdezynfekować, umyć, osuszyć, wysterylizować
b) wysterylizować, oczyścić, umyć, osuszyć
c) umyć, osuszyć, zdezynfekować, wyczyścić
d) oczyścić, umyć, osuszyć, zdezynfekować

11. Maskę Parafinową należy użyć w zabiegu
a) uszczelniającym naczynia krwionośne twarzy
b) łagodzącym podrażnioną skórę twarzy
c) obkurczającym pory skóry twarzy
d) oczyszczającym skórę twarzy

12. Urządzenie emitujące prąd galwaniczny i prąd wysokiej częstotliwości należy zastosować w zabiegu epilacji metodą
a) blend
b) termolizy
c) elektrolizy
d) termolizy sekwencyjnej

13. Do pielęgnacji cery z trądzikiem zaskórnikowym błędem jest zastosowanie serii zabiegów
a) kawitacji
b) sonoforezy
c) elektrostymulacji
d) mikrodermabrazji

14. Preparat zawierający escynę i eskulinę wskazany jest w zabiegu dla cery
a) tłustej
b) suchej
c) dojrzałej
d) naczyniowej

15. Masaż techniką Jacqueta stosuje się w przypadku cery
a) tłustej
b) palacza
c) starczej
d) wrażliwej

16. Które określenia charakteryzują cerę naczyniową?
a) Gruba, ziemista
b) delikatna, matowa
c) sucha słabo ukrwiona
d) cienka zaczerwieniona

17. Comedones oraz rozszerzone ujścia gruczołów łojowych są charakterystyczne dla:
a) łupieżu tłustego
b) trądziku pospolitego
c) trądziku różowatego
d) łojotokowego zapalenia skóry

18. Wskaż zgodną z metodyką kolejność wykonywania zabiegu eksfoliacji cery tłustej
a) wywiad, demakijaż, diagnoza, żel odtłuszczający 5%, kwas 25%, neutralizator, krem z filtrem UV
b) diagnoza, demakijaż, wywiad, kwas 25%, żel odtłuszczający 10%, neutralizator, krem z filtrem UV
c) wywiad, diagnoza , demakijaż, żel odtłuszczający 10%, neutralizator, kwas 25%, krem z filtrem UV
d) demakijaż, diagnoza, wywiad, kwas 25%, neutralizator, żel odtłuszczający 10%, krem z filtrem UV

19. Zjawisko elektroporacji wspomagające transport aktywnych jonów do skóry jest wykorzystywane w zabiegu
a) jonoforezy
b) sonoforezy
c) mezoterapii bezigłowej
d) diatermii krótkofalowej

20. W wyniku naświetlania promieniami UV na skórze powstaje odczyn w postaci rumienia
a) cieplnego
b) galwanicznego
c) fotochemicznego
d) wielopostaciowego

21. Kształt twarzy określa się poprze analizę stref
a) czoła, policzków i podbródka
b) podbródka, czoła i oczu
c) czoła, ust i policzków
d) czoła, ust i oczów

22. Małe oczy koryguje się poprzez
a) przyciemnienie kącików wewnętrznych oraz rozjaśnienie od połowy oka do kącika zewnętrznego
b) przyciemnienie powieki ruchomej oraz na linii załamania i rozprowadzenie cienia ku górze
c) rozjaśnienie w kąciku wewnętrznym oraz przyciemnienie w zewnętrznym kąciku
d) przyciemnienie powieki ruchomej oraz rozjaśnienie na linii załamania

23. Ciepła brzoskwiniowa cera, rude włosy, piwne oczy są charakterystyczne dla typu kolorystycznego
a) lata
b) zimy
c) jesieni
d) wiosny

24. W celu korekty licznych teleangiektazji na policzkach należy zastosować korektor w kolorze
a) białym
b) zielonym
c) różowym
d) fioletowym

25. Korektora o jakiej barwie należy użyć w celu skorygowania cieni pod oczami?
a) Różowej
b) zielonej
c) białej
d) żółtej

26. Przeciwwskazaniem do farbowania rzęs i brwi są
a) rzęsy po trwałej
b) soczewki kontaktowe w oku
c) kępki żółte powiek w starszym wieku
d) stosowane preparaty wzmacniające włosy

27. Pędzel w kształcie kulki służy do aplikacji
a) różu
b) cieni
c) podkładu
d) korektora

28. Wykonanie makijażu ciała tzw. body painting należy rozpocząć od
a) głowy
b) pleców
c) klatki piersiowej
d) kończyn dolnych

29. Klientce o przyżółconej, ziemistej cerze, która pali papierosy należy zaproponować stosowanie korektora w kolorze
a) białym
b) żółtym
c) perłowym
d) fioletowym

30. Zabieg trwałej na rzęsy należy zaproponować klientce z rzęsami
a) gęstymi
b) krótkimi
c) prostymi
d) zakręconymi

31. W makijażu typu make up no make up należy
a) wyrównać koloryt skóry i delikatnie wytuszować rzęsy
b) zrezygnować z podkreślania oczu tuszem do rzęs
c) mocniej zaakcentować pomadką usta
d) zrezygnować z podkładu

32. Który aparat należy zastosować do zabiegu brązującego?
a) Pulweryzator
b) Meksametr
c) Aerograf
d) D-squam

33. W celu uzyskania efektu rozświetlenia twarzy nie należy stosować kosmetyków rozświetlających na
a) skronie
b) ramiona
c) całą twarz
d) kości policzkowe

34. W makijażu kobiety dojrzałej należy unikać stosowania
a) cieni perłowych
b) cieni satynowych
c) kolorów pastelowych
d) fluidów transparentnych

35. Pęsetę użytą do regulacji brwi należy kolejność
a) oczyścić, wysterylizować, zdezynfekować i wysuszyć
b) umyć, zdezynfekować, wysterylizować i wysuszyć
c) zdezynfekować, umyć, wysuszyć i wysterylizować
d) umyć preparatem antybakteryjnym i wysuszyć

36. Klientce z zasinieniami pod oczami należy zalecić kosmetyki z zawartością wyciągów roślinnych
a) z kasztanowca i arniki
b) z przewrotnika i mięty
c) ze świetlika i rumianku
d) ze skrzypu i kopru włoskiego

37. Na przesuszoną skórę okolic oczu należy wykonać serię zabiegów
a) odżywczych
b) nawilżających
c) dotleniających
d) termoliftingujących

38. Przeciwwskazaniem do zabiegu natryskowego opalania są
a) teleangiektazje
b) świeże blizny
c) znamiona
d) rozstępy

39. Zalotkę stosuje się w celu
a) przygotowania rzęs przed zabiegiem doklejania 1:1
b) wyprostowania rzęs wywiniętych
c) zmiany kształtu rzęs prostych
d) wzmocnienia rzęs słabych

40. Pędzle z naturalnego włosia po wykonaniu makijażu należy
a) wyczyścić wilgotną serwetką
b) umyć, wysuszyć, zdezynfekować
c) wysterylizować, umyć, wysuszyć
d) umyć, zdezynfekować, wysterylizować


Klucz odpowiedzi
1 A
2 C
3 D
4 B
5 C
6 B
7 C
8 B
9 C
10 A
11 D
12 A
13 C
14 D
15 A
16 D
17 B
18 A
19 C
20 C
21 A
22 C
23 C
24 B
25 D
26 B
27 B
28 A
29 D
30 C
31 A
32 C
33 C
34 A
35 C
36 A
37 B
38 B
39 C
40 B

Podobne posty

1 komentarze

Subskrybuj