Egzamin zawodowy A.62 - październik 2016 - arkusz i klucz odpowiedzi

piątek, października 07, 2016

EGZAMIN ZAWODOWY - TECHNIK USŁUG KOSMETYCZNYCH
KWALIFIKACJA A. 62 
Wykonywanie zabiegów kosmetycznych ciała, dłoni i stóp
PAŹDZIERNIK 2016





1. Do diagnozowania upośledzenia krążenia w zaawansowanych postaciach zmian cellulitowych należy posłużyć się metodą:
a. palpacyjną
b. termograficzną
c. termografii komputerowej
d. rezonansu magnetycznego

2. Podczas masażu relaksacyjnego ciała osobie leżącej na brzuchu wałek należy podłożyć pod
a. stawy kolanowe
b. stawy skokowe
c. głowę 
d. stopy

3. Który z podanych defektów jest przeciwwskazaniem do zastosowania maseczki gipsowej na biust
a. wiotka skóra piersi
b. rozstępy na skórze piersi
c. przebarwienia na skórze piersi
d. zmiany naczyniowe na skórze piersi

4. Który z wymienionych problemów jest przeciwwskazaniem do wykonania drenażu limfatycznego
a. miejscowe zaburzenia odpływu limfy
b. obrzęki w przebiegu chorób nowotworowych i wad serca
c. powiększenie węzłów chłonnych po chorobach zakaźnych
d. obrzęk po usunięciu węzłów chłonnych po chorobach nowotworowych

5. Większość dostępnych na rynku środków do dezynfekcji zawiera w sowim składzie nieprzyjazne dla środowiska 
a. fenole
b. barwniki
c. alkohole 
d. aldehydy

6. Szklane głowice do masażu podciśnieniowego ciała należy po zabiegu
a. zdezynfekować preparatem na bazie alkoholu
b. umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć
c. umyć wodą z mydłem i wysuszyć
d. zdezynfekować wodą utlenioną

7. Jeżeli na skórze nóg nie ma wenektazji, a cellulit ma postać twardą, to zabieg antycellulitowy dolnej partii ciała powinien przebiegać w kolejności
a. peeling gruboziarnisty, serum z koenzymem Q10, maska alginatowa, balsam wyszczuplający
b. peeling drobnoziarnisty, maska borowinowa, folia kosmetyczna, lotion antycelluliotwy
c. peeling gruboziarnisty, serum algowo- kofeinowe, maska cynamonowa, body- wrapping, koc termiczny
d. peeling enzymatyczny, serum uszczelniające naczynka krwionośne, maska witaminowa z kompleksem chłodzenia, koc

8. W terapii cellulitu drugiego stopnia współistniejącego z miejscowym otłuszczeniem najskuteczniejszy będzie masaż
a. klasyczny
b. segmentarny
c. podciśnieniowy
d. aromaterapeutyczny

9. Który olej eteryczny wspomaga leczenie grzybicy paznokci?
a. kamforowy
b. bergamotowy
c. cynamonowy
d. rozmarynowy

10. Liczne wenektazje na kończynach dolnych wymagają regularnego stosowania preparatów zawierających wyciągi roślinne
a. z kwiatostanu rumianku
b. z owoców pigwowca
c. z liścia kasztanowca
d. z kłącza tataraku

11. W którym zabiegu stosuje się zamieszczone w ramce wyposażenie?

pilnik papierowy, drewniany patyczek do odsuwania skórek, remover, odżywka do paznokci

a. pedicure leczniczy
b. pedicure tradycyjny 
c. manicure tradycyjny
d. manicure klasyczny

12. W celu korekty rozstępów skórnych należy zastosować aparat do
a. mikrodermabrazji
b. galwanu
c. sonoforezy
d. brushingu

13. Klientce ze zwiotczałą i pozbawioną elastyczności skórą na brzuchu należy zaproponować zabieg
a. kawitacji ultradźwiękowej
b. lipolizy kawitacyjnej
c. elektrostymulacji
d. kriolipolizy

14. Klientce z łojotokiem na plecach do domowych kąpieli aromaterapeutycznych należy zalecić olejki
a. z drzewa herbacianego i lawendowy
b. z rumianku rzymskiego i sandałowy
c. z drzewa różanego i różany
d. geraniowy i neroli

15. Najskuteczniejszą metodą likwidacji nadmiaru tkanki tłuszczowej z przedramion będą zabiegi
a. termolizy
b. kriolipolizy
c. presoterapii
d. elektrostymulacji

16. Do trwałego uszkodzenia brodawki włosa dochodzi po zabiegu
a. woskowania
b. depilacji cukrowej
c. depilacji laserowej
d. depilacji elektryczną pęsetą

17. Głęboki masaż tkanki podskórnej, łączący w sobie działanie antycellulitowe, ujędrniające i drenujące zapewnia zabieg
a. chromoterapii
b. endermologii
c. presoterapii
d. radioterapii


18. Stosując frezarkę do zbiegu manicure do wypolerowania płytki paznokciowej należy zastosować frezy 
a. filcowe 
b. kamienne
c. korundowe
d. diamentowe

19. Wykonując zabieg liftingująco- modelujący biust przed aplikacją maski z błota algowego należy
a. wmasować serum liftingującem zabezpieczyć brodawki sutkowe i nałożyć na biust gazę
b. dokładnie oczyścić i osuszyć skórę biustu i zabezpieczyć brodawki sutkowe
c. dokładnie oczyścić i osuszyć skórę biustu oraz nałożyć maskę nawilżającą
d. nałożyć maskę kremową i zabezpieczyć skórę biustu

20. Refleksologia stóp polega na ich masażu
a. podciśnieniowym
b. wibracyjnym
c. uciskowym
d. klasycznym

21. Która kolejność czynności w zabiegu manicure'u japońskiego jest prawidłowa
a. skrócenie paznokci, odsunięcie skórek, zmatowienie płytki paznokciowej, wmasowanie pudru w płytkę paznokciową, wmasowanie pasty w płytkę paznokciową
b. skrócenie paznokci, odsunięcie skórek, zmatowienie płytki paznokciowej, wmasowanie pasty w płytkę paznokciową, wmasowanie pudru w płytkę paznokciową
c. zmatowienie płytki paznokciowej, skrócenie paznokci, odsunięcie skórek, wmasowanie pudru w płytkę paznokciową, wmasowanie pasty w płytkę paznokciową
d. odsunięcie skórek, skrócenie paznokci, zmatowienie paznokci, wmasowanie pudru w płytkę paznokciową, wmasowanie pasty w płytkę paznokciową

22. Przeciwwskazaniem do wykonania zabiegu pedicure jest 
a. grzybica stóp
b. wrastający paznokieć
c. zrogowaciały naskórek
d. niehigieniczny wygląd skóry

23. W manicure tradycyjnym oliwkę pielęgnacyjną na wał paznokciowy należy nanieść
a. po lakierowaniu, po aplikacji utwardzacza
b. po lakierowaniu, przed aplikacją utwardzacza
c. przed lakierowaniem, po wycięciu obrąbka naskórkowego
d. po kąpieli paznokci, przed wycięciem obrąbka naskórkowego

24. Zawarty w preparatach do pielęgnacji rąk i paznokci ekstrakt ze skrzypu polnego ma działanie
a. kojące
b. nawilżające
c. wybielające
d. wzmacniające

25. Przed zabiegiem depilacji woskiem miejsca skóry o wzmożonej potliwości należy
a. posmarować kremem znieczulającym
b. przetrzeć tonikiem bezalkoholowym
c. przetrzeć spirytusem salicylowym
d. posypać talkiem kosmetycznym

26. Preparat do depilacji opóźniający wzrost włosów i zapobiegający ich wrastaniu powinien zawierać w składzie
a. wosk pszczeli
b. wyciąg z papai
c. olej mineralny
d. wit. E

27. Która kolejność czynności w zabiegu parafinowym na stopy jest zgodna z metodyką?
a. peeling po masażu
b. maska odżywcza przed peelingiem
c. maska odżywcza po kąpieli parafinowej
d. maska odżywcza przed kąpielą parafinową

28. Masaż ciała za pomocą aparatu emitującego ultradźwięki wykonuje się głowicą
a. grzybkową
b. stożkową
c. podłużną
d. okrągłą

29. Który z podanych zestawów składników należy polecić jako suplementację przy łamliwych i rozdwajających się paznokciach
a. NNKT, wyciąg z ogórecznika, wit. A
b. MSM, krzem, magnes, wit. D3
c. NMF, kolagen, krzem, wit. A
d. DHEA, beta-karoten, wit. A

30. Osobie z tendencją do przesuszania skóry stóp należy zalecić moczenie stóp
a. w naparze z rumianku
b. w odwarze z kory dębu
c. w naparze z liści herbaty
d. w maceracie z kwiatostanów lipy

31. Tamponada to nieinwazyjna metoda korekty
a. modzeli 
b. haluksów
c. nagniotków
d. wrastających paznokci

32. Klientce z przebarwieniami na grzbietowej stronie rąk należy zaproponować zabieg
a. eksfoliacji
b. pulweryzacji
c. darsonwalizacji
d. elektrokoagulacji

33. Przeciwwskazaniem do wykonania kąpieli rozgrzewającej stóp jest
a. występowanie modzeli na podeszwie
b. gruba płytka paznokciowa stóp
c. sucha skóra na stopach
d. stopa cukrzycowa

34. Przeciwwskazaniem do depilacji kończyn dolnych jest
a. bielactwo
b. hirsutyzm
c. zakrzepica
d. hipertrychoza

35. Które składniki powinny znaleźć się w kremie redukującym rozstępy skórne?
a. ekstrakt z ziaren pszenicy i oliwa z oliwek
b. ekstrakt z centella asiatica i wyciąg z soi
c. algi morskie i masło carite
d. azuleny i glikozydy

36. Do zabiegu pedicure leczniczego należy użyć
a. skalpela i cęg kątowych
b. pilnika i cążek do paznokci
c. tarki i separatorów miedzy palcowych
d. bloku polerskiego i patyczków do skórek

37. Narzędzia metalowe stosowane w zabiegu manicure należy po użyciu 
a. umyć w detergentach, wytrzeć, zdezynfekować i osuszyć
b. wysterylizować w sterylizatorze kulkowym, umyć i osuszyć
c. zdezynfekować w wanience dezynfekcyjnej, umyć i osuszyć
d. zdezynfekować, umyć, osuszyć i wysterylizować w autoklawie

38. Do kąpieli stóp z tendencją do pękania skóry pięt należy zastosować sól zawierającą w składzie
a. sole srebra
b. ekstrakt z mydlnicy
c. olejek cynamony
d. ekstrakt borowinowy

39. Osobie z bliznami potrądzikowymi na plecach należy zaproponować złuszczanie naskórka z użyciem peelingu
a. cukrowego
b. green-peel
c. enzymatycznego
d. drobnoziarnostego

40. Witamina A powinna znaleźć się w składzie preparatu zalecanego osobie
a. z nadpotliwością stóp
b. z cellulitem na brzuchu
c. z otłuszczeniem przedramion
d. z rogowaceniem okołomieszkowym skóry




KLUCZ ODPOWIEDZI


1 B
2 B
3 D
4 B
5 D
6 A
7 C
8 C
9 B
10 C
11 D
12 A
13 C
14 A
15 B
16 C
17 B
18 A
19 A
20 C
21 B
22 A
23 A
24 D
25 D
26 B
27 D
28 D
29 B
30 D
31 D
32 A
33 D
34 C
35 B
36 A
37 D
38 A
39 B
40 D

Podobne posty

1 komentarze

Subskrybuj