egzamin styczeń 2016 A. 61 - Wykonywanie zabiegów kosmetycznych twarzy, szyi i dekoltu

czwartek, stycznia 14, 2016

EGZAMIN ZAWODOWY - TECHNIK USŁUG KOSMETYCZNYCH
14.01.2016 KWALIFIKACJA A.61





zadanie 1.
Do efektów terapii laserowej nie należy:
a. fotoablacja
b. fotostarzenie
c. biostymulacja
d. fotodynamika

Prawidłowa odpowiedź : B
Fotostarzenie to reakcja organizmu na długotrwałą ekspozycję na promieniowanie UV


zadanie 2.
Promieniowanie UV powoduje w skórze powstanie rumienia:
a. cieplnego
b. chemicznego
c. galwanicznego
d. fotochemicznego

Prawidłowa odpowiedź: D
Rumień fotochemiczny - odczyn skóry na działanie promieni nadfioletowych wyrażający się jej zaczerwienieniem w wyniku rozszerzenia włosowatych naczyń krwionośnych (przede wszystkim przez uwolnienie histaminy).


zadanie 3.
Który z wymienionych aparatów nie służy do diagnostyki elastyczności skóry:
a. kutometr
b. twistometr
c. ewaporymetr
d. ekstensometr

Prawidłowa odpowiedż: C
Ewaporymetr -urządzenie badające utratę wody ze skóry- TEWL (transepidermal water loss)


zadanie 4.
Jakie odbicie w lampie Wooda jest charakterystyczne dla skóry tłustej?
a. czarne
b. fioletowe
c. niebieskie
d. bladoróżowe

Prawidłowa odpowiedź: A


zadanie 5.
Skóra cienka, mało elastyczna, pomarszczona, ze zmianami atroficznymi to cera:
a.
b. sucha
c. dojrzała
d. atroficzna

Prawidłowa odpowiedź: D


zadanie 6.
Bieżąca terapia retinoidami jest przeciwwskazaniem do wykonania zabiegu:
a. kawitacji
b. jonoforezy
c. laseroterapii
d. galwanizacji

Prawidłowa odpowiedź: C


zadanie 7.
Przeciwwskazaniem do zabiegu galwanizacji anodowej jest skóra:
a. z teleangiektazjami
b. z zaburzeniem czucia
c. z przewlekłym zespołem bólowym
d. z rozszerzonymi ujściami gruczołów łojowych

Prawidłowa odpowiedź: B
Zaburzenie czucia jest przeciwwskazaniem do galwanizacji (anodowej, katodowej, jonoforezy i dezinkrustacji), pozostałe odpowiedzi to wskazania do zabiegu.


zadanie 8.
Po wykonaniu zabiegu regulacji łuku brwiowego pęsetę należy kolejno:
a. umyć i zdezynfekować
b. umyć i wysterylizować
c. zdezynfekować, umyć, osuszyć i wysterylizować
d. wysterylizować, umyć, osuszyć i zdezynfekować

Prawidłowa odpowiedź: C
Nie możemy dotykać, a więc również myć potencjalnie zakażonego narzędzia.


zadanie 9. 
Który z zabiegów kosmetyczka powinna bezwzględnie wykonywać w rękawiczkach jednorazowych:
a. mezoterapię bezigłową
b. mikrodermabrazję
c. elektrostymulację
d. dezinkrustację

Prawidłowa odpowiedź: B


zadanie 10.
Łyżeczkę Unny użytą do zabiegu manualnego oczyszczania skóry należy:
a. przetrzeć 2% spirytusem i opłukać pod bieżącą wodą
b. opłukać pod bieżącą wodą i umyć w myjce ultradźwiękowej
c. zdezynfekować, umyć, osuszyć i wysterylizować w autoklawie
d. przetrzeć 3% wodą utlenioną, osuszyć, zdezynfekować i umyć

Prawidłowa odpowiedź: C


zadanie 11.
Wskaż, zgodną z metodyką, kolejność wykonywania demakijażu poszczególnych części ciała przed zabiegiem nawilżającym do cery suchej:
a. twarz, szyja,dekolt, oczy, usta
b. dekolt, szyja, twarz, oczy, usta
c. oczy, usta, dekolt, szyja, twarz
d. usta, twarz, dekolt, szyja, oczy

Prawidłowa odpowiedź: C


Zadanie 12.
Maska parafinowa jest zalecana do pielęgnacji cery:
a. wrażliwej
b. z przebarwieniami
c. suchej naczyniowej
d. tłustej zanieczyszczonej

Prawidłowa odpowiedź: A
Bardzo problematyczne pytanie, parafina rozgrzewa i natłuszcza więc skóra naczyniowa i tłusta jest przeciwwskazaniem. Maska nie ma działania wybielającego.


zadanie 13.
Maski rozpulchniającej należy użyć w zabiegu:
a. kojącym
b. odżywczym
c. łagodzącym
d. oczyszczającym

Prawidłowa odpowiedź: D
Maski rozpulchniającej używamy przed manualnym oczyszczaniem skóry.


zadanie 14. 

Urządzenie emitujące prąd wielkiej częstotliwości należy zastosować w zabiegu:
a. sonoforezy
b. galwanizacji
c. darsonwalizacji
d. elektrostymulacji

Prawidłowa odpowiedź: C


zadanie 15.
Dla cery z telenagiektazjami należy zaproponować zabieg o działaniu:
a. łagodzącym
b. liftingującym
c. modelującym
d. normalizującym

Prawidłowa odpowiedź: A


zadanie 16.
U klientki z acne juvenilis należy wykonać zabieg:
a. nawilżający
b. dotleniający
c. sebustatyczny
d. detoksykujący

Prawidłowa odpowiedź: C
Acne juvenilis to trądzik młodzieńczy, a zabieg sebustatyczny=antyłojotokowy zmniejsza aktywność gruczołów łojowych/


zadanie 17.
Przed wykonaniem zabiegu darsonwalizacji należy skórę:
a. osuszyć
b. nawilżyć
c. natłuścić
d. rozgrzać

Prawidłowa odpowiedź: A


zadanie 18.
Efekt, który powstaje w tkankach pod wpływem promieniowania IR, to efekt:

a. fotoablacyjny
b. fototermiczny
c. fotochemiczny
d. fotomechaniczny

Prawidłowa odpowiedź: B


zadanie 19.
Badanie TEWL należy przeprowadzić przy pomocy:
a. meksametru
b. korneometru
c. ewaporometru
d. ekstensometru

Prawidłowa odpowiedź: C


zadanie 20. 
W zabiegu likwidującym blizny potrądzikowe twarzy należy zastosować kwas:
a. foliowy
b. glikolowy
c. hialuronowy
d. pantotenowy

Prawidłowa odpowiedź: B


zadanie 21.
Do pielęgnacji domowej klientce z cerą tłustą należy zalecić kremy z zawartością:
a. kwasu hialuronowego
b. siarki i cynku
c. kolagenu
d. silikonu

Prawidłowa odpowiedź: B


zadanie 22.
Klientce o wiosennym typie urody należy zalecić zastosowanie kolorów:
a. ciepłych, soczystych
b. zimnych, zamglonych
c. chłodnych, kontrastowych
d. ciepłych, złocistych w barwach ziemi

Prawidłowa odpowiedź: A


Zadanie 23. 
Do demakijażu cery naczyniowej należy zastosować
a. wodę mineralną
b. żel oczyszczający
c. mleczko kosmetyczne
d. piankę antybakteryjną

Prawidłowa odpowiedź: C


zadanie 24. 
Aparat z ultradźwiękami należy zastosować w zabiegu:
a. elektrolizy
b. sonoforezy
c. galwanizacji
d. dezinkrustacji

Prawidłowa odpowiedź: B


zadanie 25.
Korygując twarz w kształcie serca należy:
a. rozjaśnić kości rzuchwy i rozjaśnić podbródek
b. przyciemnić kości rzuchwy i rozjaśnić podbródek
c. rozjaśnić kości rzuchwy i przyciemnić podbródek
d. przyciemnić kości rzuchwy i przyciemnić podbródek

Prawidłowa odpowiedź: C


zadanie 26.
Duże wypukłe oczy należy skorygować poprzez:
a. rozjaśnienie powieki górnej, ruchomej oraz przyciemnienie pod łukiem brwiowym
b. przyciemnienie powieki górnej, ruchomej oraz rozjaśnienie pod łukiem brwiowym
c. przyciemnienie w kąciku wewnętrznym oraz rozjaśnienie w kąciku zewnętrznym
d. rozjaśnienie w kąciku wewnętrznym oraz przyciemnienie w kąciku zewnętrznym

Prawidłowa odpowiedź: B


zadanie 27.
Porcelanowa cera, włosy i oprawa oczu czarne, to cechy charakterystyczne typu kolorystycznego:
a. lato
b. zima
c. jesień
d. wiosna

Prawidłowa odpowiedź: B


zadanie 28.
Kolory odpowiednie dla jesiennego typu rody to:
a. żółty, pomarańczowy, rudy, brązowy, zielony, oliwkowy
b. różowy, niebieski, fioletowy, szary, biały, granatowy
c. miętowy, gołębi, ciemnobordowy, różowy
d. czarny, czerwony, wiśniowy, fioletowy

Prawidłowa odpowiedź: A


zadanie 29.
W celu korekty przebarwień potrądzikowych na policzkach należy zastosować korektor:
a. w kompakcie, ciemniejszy od koloru skóry
b. w kompakcie jaśniejszy od koloru skóry
c. w sztyfcie jaśniejszy od koloru skóry
d. w sztyfcie ciemniejszy od koloru skóry

Prawidłowa odpowiedź: D


zadanie 30.
W celu zminimalizowanie zasinień pod oczami należy zastosować korektor w barwie
a. żółtej
b. różowej
c. zielonej
d. fioletowej

Prawidłowa odpowiedź: A
Zasinienia pod oczami mają kolor niebiesko-fioletowy więc zgodnie z kołem kolorów przeciwieństwem fioletu jest żółty


zadanie 31.
Wskaż zgodną z metodyką kolejność podczas wykonywania zabiegów farbowania brwi i rzęs henną wraz z regulacją:
a. farbowanie rzęs, zmycie henny, regulacja brwi, farbowanie brwi
b. farbowanie brwi, farbowanie rzęs, zmycie henny, regulacja brwi
c. farbowanie rzęs, farbowanie brwi, zmycie henny, regulacja brwi
d. regulacja brwi, farbowanie rzęs, farbowanie brwi, zmycie henny

Prawidłowa odpowiedź: C


zadanie 32.
Maskę termomodelującą należy zastosować w zabiegu:
a. nawilżającym
b. liftingującym
c. sebustatycznym
d. oczyszczającym

Prawidłowa odpowiedź: B
Maska termomodelująca=gipsowa=termoaktywna jest przeznaczona do skóry dojrzałej z utratą jędrności.


zadanie 33.
Korektor o konsystencji lżejszej od fluidu nakłada się:
a. mieszając z podkładem
b. pod podkład
c. na podkład
d. na puder

Prawidłowa odpowiedź: C


zadanie 34.
Do wykonania analizy kolorystycznej należy użyć:
a. palety kolorystycznej cieni
b. chust kolorystycznych
c. ekspozytora
d. hokera

Prawidłowa odpowiedź: B


zadanie 35
W przypadku noszeniu okularów z powodu dalekowzroczności klientce należy zaproponować makijaż w kolorach:
a. opalizujących
b. mocnych nasyconych
c. delikatnych pastelowych
d. perłowych, błyszczących

Prawidłowa odpowiedź: C
Dalekowidze noszą okulary + , które powiększają optycznie oczy więc należy zastosować delikatne, stonowane cienie.


zadanie 36. 
Do wykonania face paintingu należy zastosować:
a. brusher
b. air brusher
c. pulweryzator
d. ekstensometr

Prawidłowa odpowiedź: B


zadanie 37.
W makijażu sylwestrowym zgodnie z metodyką, należy kolejno wykonać:
a. podkład, aplikację cieni, tuszowanie rzęs, malowanie ust
b. podkład, malowanie ust, aplikację cieni, tuszowanie rzęs
c. malowanie ust, podkład, aplikację cieni, tuszowanie rzęs
d. aplikację cieni, tuszowanie rzęs, podkład, malowanie ust

Prawidłowa odpowiedź: A


zadanie 38. 
Klientce z bardzo rzadkimi brwiami kosmetyczka powinna zaproponować:
a. farbowanie chną
b. nałożenie odżywki
c. tuszowanie mascarą
d. makijaż permanentny

Prawidłowa odpowiedź: D


zadanie 39.
Do diagnozy skóry wrażliwej należy zastosować:
a. diaskopię
d. meksametrię
c. profilometrię
d. dermografizm

Prawidłowa odpowiedź: D


zadanie 40.
W zabiegu jonoforezy do cery tłustej z trądzikiem zaskórnikowym należy zastosować preparaty zawierające jony:
a. jodu
b. cynku
c. wapnia
d. witaminy C

Prawidłowa odpowiedź: B



Praca kosmetyczki to też kwestia bezpieczeństwa i higieny pracy więc zamieszczam rozwiązanie dzisiejszego testu dla techników BHP - kwalifikacja Z.13
  1. d
  2. a
  3. a
  4. c
  5. c
  6. d
  7. d
  8. a
  9. a
  10. c
  11. d
  12. c
  13. a
  14. c
  15. d
  16. d
  17. c
  18. a
  19. d
  20. b
  21. c
  22. c
  23. b
  24. c
  25. b
  26. d
  27. a
  28. d
  29. d
  30. b
  31. d
  32. d
  33. c
  34. b
  35. b
  36. a
  37. d
  38. b
  39. b
  40. d

Podobne posty

2 komentarze

Subskrybuj