egzamin styczeń 2016 A.62 - Wykonywanie zabiegów kosmetycznych ciała, dłoni i stóp.

czwartek, stycznia 14, 2016

EGZAMIN ZAWODOWY - TECHNIK USŁUG KOSMETYCZNYCH
14.01.2016 KWALIFIKACJA A.62



Zadanie 1.
Do zdiagnozowania skóry objętej cellulitem należy zastosować:
a. termograf
b. chromametr
c. ekstensometr
d. ewaporymetr

Prawidłowa odpowiedź: A


Zadanie 2.
W celu określenia rodzaju otyłości należy posłużyć się metodą:
a. diaskopii
b. termografii
c. wskaźnika WHR
d. bioimpedencji elektrycznej

Prawidłowa odpowiedź: C


Zadanie 3.
Przygotowując klientkę do wykonywania masażu brzucha bańką chińską należy kolejno:
a. podłożyć wałek pod kolana, nałożyć środek poślizgowy, wykonać masaż ręczny
b. wykonać masaż ręczny, nałożyć środek poślizgowy, podłożyć wałek pod kolana
c. nałożyć środek poślizgowy, wykonać masaż ręczny, podłożyć wałek pod stawy skokowe
d. podłożyć wałek pod stawy skokowe, nałożyć środek poślizgowy, wykonać masaż ręczny

Prawidłowa odpowiedź: A


Zadanie 4.
Przed przystąpieniem do wykonania zabiegu epilacji metodą IPL należy:
a. zastosować preparat wybielajacy
b. zgolić włosy maszynką
c. usunąć włosy woskiem
d. zmiękczyć włosy

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 5.
Wskazaniem do korzystania z naświetlań ogólnych w solarium jest:
a. cukrzyca
b. antybiotykoterapia
c. łojotokowe zapalenie skóry
d. przebarwienie pigmentacyjne

Prawidłowa odpowiedź: C

Zadanie 6.
Przeciwwskazaniami do stosowania masażu bańką chińską nie są:
a. obrzęk i wysięk
b. rozstępy i nadwaga
c. ciąża i menstruacja
d. nadciśnienie tętnicze i żylaki

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 7.
W celu zdezynfekowania głowicy aparatu do mezoterapii bezigłowej należy przeprowadzić dezynfekcję:
a. fizyczną
b. termiczną
c. chemiczną
d. chemiczno- termiczną

Prawidłowa odpowiedź: C


Zadanie 8.
Do wyjaławiania narzędzi po zabiegu manicure stosuje się sterylizację:
a. gazową
b. radiacyjną
c. niskotemperaturową
d. wysokotemperaturową

Prawidłowa odpowiedź: D


Zadanie 9.
W celu zmniejszenia objawów szorstkości skóry, ramion i łokci należy zastosować metodę:
a. eksfoliacji
b.elektrolizy
c. elektroporacji
d. elektrostymulacji

Prawidłowa odpowiedź: A


Zadanie 10.
Wykonanie drenażu limfatycznego z użyciem aparatu wymaga zastosowania:
a. krioterapii
b. presoterapii
c. kinezyterapii
d. chromoterapii

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 11.
Metodą wyszczuplania sylwetki z kręgu medycyny estetycznej jest:
a. lipoliza iniekcyjna
b. masaż lipolityczny
c. elektrostymulacja
d. galwanokaustyka

Prawidłowa odpowiedź: A


Zadanie 12.
Chcąc usprawnić mikrokrążenie i dotlenienie komórek należy zaaplikować preparat zawierający w swoim składzie między innymi ekstrakt:
a. z kory dębu
b. z lawendy lekarskiej
c. z babki lancetowatej
d. z miłorzębu japońskiego

Prawidłowa odpowiedź: D


Zadanie 13.
Do wykonania kąpieli rozgrzewającej wskazane jest użycie między innymi olejków:
a. miętowego, cytrynowego, neroli
b. melisowego, różanego, rumiankowego
c. paczulowego, geraniowego, bazyliowego
d. imbirowego, cynamonowego, kamforowego

Prawidłowa odpowiedź: D


Zadanie 14.
U klientki z problemem szorstkości skóry,ramion i łokci należy zastosować kataplazmę przygotowaną między innymi:
a. z kwiatu lipy i korzenia prawoślazu
b. kory dębu i rozmarynu lekarskiego
c. z nagietka lekarskiego i arniki górskiej
d. z chabra bławatka i krwawnika pospolitego

Prawidłowa odpowiedź: A


Zadanie 15.
Klientce z nadmiarem tkanki tłuszczowej w okolicy ramion należy zaproponować zabieg:
a. brushingu
b. elektrolizy
c. kriolipolizy
d. ultrasonografii

Prawidłowa odpowiedź: C


Zadanie 16.
Do wymodelowania sylwetki używa się aparatu do:
a. magnoterapii
b. elektroridulizy
c. elektrostymulacji
d. elektrokoagulacji

Prawidłowa odpowiedź: C


Zadanie 17.
Aby przyspieszyć wnikanie substancji aktywnych wgłąb skóry w zabiegu na ciało należy zastosować:
a. bańkę chińską
b. koc termiczny
c. aplikator serum
d. mankiet uciskowy

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 18.
w celu spłycenia rozstępów na udach należy wykonać zabieg:
a. lipomastii
b. helioterapii
c. termografii
d. mikrodermabrazji

Prawidłowa odpowiedź: D


Zadanie 19.
Zabieg usuwania owłosienia, w którym wykorzystuje się prąd zmienny o wysokiej częstotliwościowi i niskim napięciu to:
a. termoliza
b. mikroliza
c. elektroliza
d. metoda Blend

Prawidłowa odpowiedź: A


Zadanie 20.
W zabiegu elektrostymulacji mięśni wykorzystuje się prąd:
a. stały
b. impulsowy
c. średniej częstotliwości
d. wielkiej częstotliwości

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 21.
W celu trwałego usunięcia owłosienia należy zastosować aparat do:
a. elektrolizy
b. mezoterapii
c. galwanizacji
d. elektrostymulacji

Prawidłowa odpowiedź: A


Zadanie 22.
Głowica wytwarzająca podciśnienie wyposażona w niezależnie napędzane rolki ma zastosowanie w aparacie do:
a. lipolizy
b. mikrolizy
c. oksybrazji
d. endermologii

Prawidłowa odpowiedź: D


Zadanie 23.
Metoda epilacji, w której brodawka włosowa uszkadzana jest w efekcie zjawiska fototermolizy edektywnej nosi nazwę:
a. woskowania
b. laseroterapii
c. elektroepilacji
d. ultradźwięków

Prawidłowa odpowiedź: C


Zadanie 24.
Przeciwwskazaniem do przeprowadzenia zabiegu pojędrniającego na biust nie jest:
a. ciąża
b. menstruacja
c. karmienie piersią
d. przebyta mammografia

Prawidłowa odpowiedź: D


Zadanie 25.
Klientce z objawami lipodystrofii ud, należy zalecić do pielęgnacji domowej regularne stosowanie preparatów między innymi:
a. z kofeiną i bluszczem
b. z pokrzywą i łopianem
c. z przywrotnikiem i szałwią
d. z aminofiliną i tymiankiem

Prawidłowa odpowiedź: A


Zadanie 26.
Klientce, która chce zachować jędrny biust należy zalecić unikanie:
a. gry w siatkówkę
b. gorących kąpieli
c. naprzemiennych prysznicy
d. biustonoszy z przewiewnego materiału

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 27.
Z której czynności podczas pedicure należy zrezygnować u klientki chorej na cukrzycę:
a. opiłowanie paznokci
b. wycinanie skórek cążkami
c. moczenia stóp  w letniej wodzie
d. usunięcia nagniotków przy pomocy drewnianej tarki

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 28.
Wskaż przeciwwskazania do wykonywania zabiegu parafinowego na stopy:
a. modzele i nagniotki
b. zanokcica i egzema
c. zrogowaciały naskórek i płaskostopie
d. kwitnące paznokcie i wrastający paznokieć

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 29.
Wykonując french manicure na płytkę paznokciową z naniesioną białą końcówką należy zaaplikować lakier:
a. matowy
b. perłowy
c. opalizujący
d. transparentny

Prawidłowa odpowiedź: D


Zadanie 30.
W celu wzmocnienia i utwardzenia paznokci należy zalecić klientce stosowanie lakierów:
a. podkładowych
b. wypełniających
c. transparentnych
d. szybkoschnących

Prawidłowa odpowiedź: A


Zadanie 31.
Chcąc zapobiec obrzękom stóp należy zastosować maskę zawierającą w swoim składzie między innymi:
a. aloes i kozie mleko
b. arnikę górską i guaranę
c. krwawnik i szałwię lekarską
d. hibiskus i mydlnicę lekarską

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 32.
Który z zabiegów można wykonać metodą pośrednią i bezpośrednią:
a. kawitację
b. sonoforezę
c. mezoterapię
d. darsonwalizację

Prawidłowa odpowiedź: D


Zadanie 33.
Metoda masażu polegająca na manualnym stymulowaniu określonych punktów na stopie:
a. ajurweda
b. refleksologia
c. endermologia
d. kompresoterapia

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 34.
Zalecany sposób przygotowania metalowych narzędzi do zabiegu pedicure to sterylizacja:
a. gazowa
b. parą wodną
c. gorącym powietrzem
d. środkami chemicznymi

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 35.
W celu wypolerowania płytki paznokciowej stosuje się frez:
a. filcowy
b. piaskowy
c. kamienny
d. diamentowy

Prawidłowa odpowiedź: A


Zadanie 36.
Do wykonania pedicure tradycyjnego należy posłużyć się:
a. nożyczkami
b. cęgami czołowymi i tarką
c. ortezami i klamrami korygującymi
d. gilotyną i patyczkiem drewnianym

Prawidłowa odpowiedź: B


Zadanie 37.

W zabiegu na suchą skórę stóp z problemem pękających pięt należy zastosować maskę o działaniu:
a. ściągającym
b. złuszczającym
c. regenerującym
d. antyseptycznym

Prawidłowa odpowiedź: C


Zadanie 38.
Klientce z otyłością ramion wskazane jest zaproponowanie zabiegów o działaniu:
a. odżywczym
b.nawilżającym
c. złuszczającym
d. pobudzającym

Prawidłowa odpowiedź: D


Zadanie 39.
Malowanie płytki paznokciowej można wykonać u klientki:
a. z grzybicą paznokci
b. z drożdżycą paznokci
c. z bruzdowaniem paznokci
d. z liszajem płaskim paznokci

Prawidłowa odpowiedź: C


Zadanie 40.
Klientce z problemem pękających pięt należy zalecić moczenie stóp w naparze:
a. z kory dębu i mięty
b. z kory dębu i pokrzywy
c. z aloesu i siemienia lnianego
d. z dziurawca i melisy lekarskiej

Prawidłowa odpowiedź: C


karta odpowiedzi z CKE:

Podobne posty

1 komentarze

Subskrybuj